Söndagen den 29 november 2009 anlades en brand i kändisfrisören Bobby Oduncus hårsalong för andra gången på två års tid. Det var ett hårt slag, dels för att Bobby nyss hade lanserat sin nya hårvårdsserie Bobby´s, dels för att december är en månad då alla frisörer är fullbokade. Han har också tvingats stänga sin frisörskola och betalat tillbaka elevavgifter på 150 000 kronor per elev. Totalt säger han sig ha förlorat ett par miljoner. Nu letar Bobby efter en ny lokal eftersom hyresvärden på Drottninggatan har sagt upp kontraktet. Detta trots att männen som anlade branden har blivit dömda.

I domen mot de tilltalade står att läsa att de två männen är 30 år respektive 37 år. 30-åringen är somalisk medborgare och har blivit dömd för grov mordbrand, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Påföljden är fängelse i 6 år och skadestånd om 15 330 kronor. 37-åringen är svensk medborgare och har blivit dömd för misshandel, stöld, olovligt brukande, grov mordbrand, rattfylleri och narkotikabrott. Påföljden är 6 år och 4 månader samt skadestånd om 41 450 kronor. Båda männen ska stanna kvar i häkte tills domarna vinner laga kraft.

Vidare framkommer av domen att det inkom ett brandlarm till larmcentralen kl 07:37 den aktuella morgonen. Det första räddningsfordonet var på plats kl 07:44 och räddningsinsatsen avslutades kl 09:24. Branden startade i frisersalongen som ligger i markplan innanför Wayne´s Coffee. Man måste passera caféet för att komma in i frisersalongen och det har man gjort genom att slå sönder glasen i caféets entrédörr och i salongsdörren.

Inne i salongen återfanns en tom fyraliters plastdunk som innehållit bensin. Branden startade vid Bobbys frisörstol och orsakade en kraftig rökutveckling som spred sig till caféet, trapphuset och innergården. Salongen blev brandskadad och övriga lokaler fick rök- och sotskador. Inne i salongen var också 14 speglar sönderslagna. Byggnaden är uppförd 1934 och utgörs av ett flerbostadshus i fem våningar med gårdshus i fyra våningar på Drottninggatan 81 A i Stockholm. Branden har medfört skador som i dagsläget uppgår till sju miljoner kronor.

30-åringen erkänner att han var inne i byggnaden när branden startade, men förnekar brottet. 37-åringen förnekar allt, även att han varit på platsen. Båda männen blev stoppade av polisen tidigare samma natt efter att de stulit 2 liter spolarvätska och 1 liter motorolja på Shell i Aspudden. 30-åringen hävdar att han efter det skjutsat hem 37-åringen och därefter skjutsat en annan vän till Drottninggatan.

På plats på Drottninggatan 81 A ska den andra kamraten ha sprungit in i salongen och 30-åringen ska ha sprungit efter. 30-åringen vill inte berätta vem vännen är, men enligt ett vittne som bor mittemot salongen hade båda gärningsmännen likadana toppluvor på sig. Dessa mössor har upphittats och de bär spår av DNA från 30-åringen och 37-åringen.

37-åringen hävdar att den mössa som bär spår av hans DNA tillhör hans tvillingbror, men då glas från platsen har funnits i båda de dömda männens kläder och eftersom mobiltelefonernas uppkoppling mot master inte stämmer med deras egna versioner av hur de rört sig under natten, samt på grund av att en blå kofot som synts på brottsplatsen upphittats hemma hos 37-åringen, anser man det stå utom rimligt tvivel att 30-åringen och 37-åringen är skyldiga till mordbranden.

Två dagar innan mordbranden, den 27 november 2009, gjorde 37-åringen inbrott i restaurangen Texas Longhorn, vilket han har erkänt. Han har också erkänt en stöld av en dator som han tagit av ett produktionsbolag samt en stöld på H&M där han gått in och tagit förpackningar med mascara som han tänkt sälja för att få pengar till narkotika. 37-åringen har även dömts för olovligt brukande av en stulen bil, rattfylleri, narkotikabrott (bruk och innehav av amfetamin) och misshandel mot främmande man på öppen gata.

Även 30-åringen är dömd för andra brott. Han har erkänt att han tog amfetamin två dagar innan mordbranden. Vid tillfället blev han tagen på bar gärning när han körde bil och eftersom 30-åringen saknar körkort döms han även för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.


Bobby klipper många kändisar, här på plats i salongen som brann.

QX.se har pratat med Bobby Oduncu som säger att branden har varit ett hårt slag mot hans verksamhet. Det första han minns från branden är att han blir väckt av larmcentralen:
– De ringde och meddelade att inbrottslarmet hade gått. Jag hoppades att det skulle vara ett falskalarm, men sedan ringde de igen och sa att även brandlarmet hade gått. Jag kände bara ”inte en gång till”.

Det var andra gången som din salong brann?
– 2008 inträffade en brand i caféet som ligger i våra lokaler. Det lamslog oss och det tog lång tid innan vi återhämtade oss. Precis innan den här branden kände vi alla att ”nej nu jävlar är vi tillbaka”, och då händer det igen.

Hur har branden drabbat er den här gången?
– Verksamheten påverkas alltid av driftstopp och leder till att personal hittar nya arbetsplatser och kunder hittar en tillfällig frisör under den period som man har stängt. Men det jobbigaste av allt var att branden hindrade oss från att jobba under december månad, som är vår högsäsong då alla frisörer arbetar för fullt. Just nu har vi hyrt in oss hos Zübeyde på Linnégatan och tar emot stamkunder i väntan på att vi kan bygga upp friserverksamheten och frisörskolan på nytt. Vi har blivit uppsagda av hyresvärden eftersom det ligger bostäder ovanför salongen och man inte vill riskera att det blir en tredje brand i huset.

Hur känns allt det här?
– När någon går till attack mot ens företag så känns det som en personlig attack, som att mitt hem har satts i brand och en del av mig har blivit aska. Det jobbigaste av allt är allt möta alla frågor från personalen som undrar vad som ska hända med deras arbetsplats. Jag är stark och jag vet att jag snart står starkare, denna gång kommer jag att verkligen visa musklerna! Jag letar för fullt efter en ny salong med målet att hitta en lokal som jag kan växa i och varifrån jag kan leda branschen.

Hur ska ni kunna lyckas med det?
– En sak är säker och det är att lojala kunder kommer tillbaka. Jag erbjuder något unikt i min stol och det är nog därför som många ser mitt företag som ett hot. I min salong får man alltid hög service och hög kvalitet och jag och mina kollegor har alltid koll på trender och det senaste skvallret. När man besöker min salong är det stor chans att man kommer träffa på en kändis, och många gillar den blandningen. Att alla är välkomna!

Två män har blivit dömda för branden den 29 november, känner du igen dem från tidigare
– Absolut inte, de är helt främmande för mig.

Vet man varför männen har gjort detta mot just din salong?
– Nej, men om jag får gissa själv så beror det på att många ser oss som ett hot, de kände väl att vi tog en för stor andel av deras omsättning. Eller så kan det vara ett hatbrott för att jag är gay och syrian. Men vi kommer tillbaka. Starkare, bättre och snyggare!

Kammaråklagare Andreas Nyberg sade i sin slutplädering att de två dömda männen förmodligen var lejda av någon, detta baserat på deras tidigare kriminella bakgrund. Nyberg anser vidare att sex års fängelse är för lite för grov mordbrand, baserat på att straffskalan är från sex år och uppåt. Därför funderar Nyberg på att överklaga domen till hovrätten, vilket han måste besluta senast den 10 mars.

Bobby porträtterad i QX septembernummer.

Bobby bloggar om branden och om sin verksamhet på Bobbys blogg.