Efter att Gijs Vermeulen nekats nattvard av fader Luc Buyensi sin katolska kyrka i staden Reusel genomfördes under söndagen en protest i den katolska kyrkan Sint-Jan i s-Hertogenbosch.
Gijs Vermeulen som i början av februari utsågs till karnevalens prins blev nekad nattvard på grund av att han är homosexuell. Fader Buyens meddelade sitt beslut inför den mässa som hålls i samband med karnevalen i Reusel.
Enligt traditionen i Reusel skall karnevalens prins tala till mässans deltagare innan han sedan leder dem till nattvarden. Detta blev för mycket för fader Buyens.
Gijs Vermeulen säger att han accepterar kyrkans beslut om alla andra ”syndare” också nekas nattvard.
Enligt en artikel i GayKrant förklarade fader Guysens sitt beslut med at katolska kyrkan fördömer homosexualitet och därmed ger präster rätt att neka nattvard till praktiserande homosexuella.
– Jag talade med honom i minst en halvtimme, berättar Guysens för GayKrant. Jag sa att vi inte lever på 1300-talet längre men han var inte beredd att ändar sitt ställningstagande.
– Jag vill bli behandlad som alla andra, säger Guysens vidare. Jag är katolik och har tagit min första nattvard och genomfört min konfirmation.
Vid protesten under söndagen i kyrkan Sint-Jan deltog flera hundra personer som klätt sig mer eller mindre i rosa. Eftersom protesten var förannonserad valde prästen att denna dag inte dela ut nattvarden varpå de rosaklädda lämnade gudstjänsten.
Protesten i s-Hertogenbosch har skapat stora rubriker i nederländsk och europeisk media. Här nedan ett inslag från Eindhovens Dagblad