Danmark har fortfarande kvar lagen om registrerat partnerskap. En lag som de blev först i världen med att införa och därmed skapa en möjlighet för par av samma kön att ingå en egen form av ”vigsel”.
Men när en rad andra länder, bland annat Norge och Sverige, infört könsneutrala äktenskapslagar så har Danmark hamnat på efterkälken i reformarbetet. Regeringen och dess stödparti Danskt folkeparti har varit negativa till att följa sina skandinaviska grannländer.
Inom den danska folkekirken, som fortfarande är en statskyrka, har en debatt om möjligheten för att låta de präster som så önskar viga par av samma kön pågått en tid.
Den danska nyhetsbyråns rundringning bland landets tio biskopar säger sju ja till att par av samma kön kan få en kyrklig välsignelse, så länge relationen inte kallas äktenskap.
Från Sydkorea säger idag danska statsministern Lars Løkke Rasmussen att han ser det hela som en fråga för kyrkan.
– Först och främst tror jag att det ny krävs en tätare dialog med kyrkan och jag har med tillfredsställelse noterat att min kyrkominister nu tar initiativ till att starta en arbetsgrupp, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.
På grund av den splittrade inställningen till frågan i regeringen och dess stödparti är Lars Løkke Rasmussen försiktig i sitt personliga ställningstagande.
– Jag har en grundläggande inställning som är att människors sexualitet är deras egen sak och jag stöder likabehandling. Självklart har jag en egen åsikt om detta men jag kan inte skapa splittring mellan min egen och regeringens synsätt. Och regeringens hållning är att det hela hänger på om det kommer ett initiativ från kyrkan.
Oppositionspartierna i Folketinget har drivit på för att få till en förändring i lagstiftningen och Kristeligt Dagblad rapporterade i februari att om regeringspartiet Vensters ledamöter i Folketinget fick rösta fritt skulle en lagändring som möjliggör kyrklig vigsel kunna införas.
Svenska kyrkan införde 2006 välsignelse av registrerat partnerskap och i höstas godkände kyrkomötet att äktenskap kan ingås i kyrkan även mellan par av samma kön.