Africannews.com rapporterar att det centralafrikanska landet Tchad beslutat att straffbelägga homosexuella handlingar. Det är därmed ett trendbrott då afrikanska länder som kriminaliserar homosexualitet huvudsakligen varit tidigare brittiska kolonier. Tchad blev självständigt från Frankrike i augusti 1960. I den franska strafflagen var aldrig homosexuella handlingar straffbelagda.

Beslutet i Tchad parlament ingick i en större reform av strafflagstiftningen där fokus låg på att höja åldersgränsen för äktenskap. Med rösterna 111 för och 1 emot antogs de förändringar som nu gör det olagligt att ingå äktenskap innan 18 års ålder.

Homosexuella handlingar straffas efter lagändringen med böter och villkorligt fängelse. Lagändringen beskrivs dock som en kompromiss då en kriminalisering, med straffskala upp till 20 års fängelse var nära att antas för två år sedan.

– Jag har enbild av att vi, speciellt i Tchad, lever efter andras idéer. Vi har inga egna, sa tidigare premiärministern och nuvarande parlamentsledamoten Delwa Kassire Coumakoye om kriminaliseringen av homosexualitet och fortsatte efter att hävda att alla religioner fördömer homosexualitet.
– Men för regeringen innebär den nuvarande straffkoden en bra balans mellan den konservativa opinionen och ett kompromisslös internationellt samfunds syn på att skydda minoriteter.

Totalt är det med beslutet i Tchad är det nu 73 nationer i världen som kriminaliserar homosexuella handlingar. Räknas även självstyrande regioner och länder in blir det fler då Aceh-provinsen i Indonesien och staden Palembang på ön Sumatra, Palestina liksom Cooköarna och de områden i Syrien och Irak som kontrolleras av IS/Daesh straffar homosexuella handlingar. Dessutom kan såväl Ryssland som Litauen räknas in på grund av ländernas ”propaganda”-förbud.

Tidigare i år avkriminaliserades homosexualitet i Belize, Seychellerna och Naru.