I tisdags blev det så dags för de första lagligt genomförda äktenskapen mellan man och man respektive kvinna och kvinna i Mexico City. Trots hårt motstånd från katolska kyrkan och konservativa partier lyckades delstatens parlament i staden att strax innan julhelgerna rösta igenom en könsneutral äktenskapslag.
Förra torsdagen kunde så de första paren registrera sitt äktenskap och i tisdags kunde de första ceremonierna genomföras.
Mexico City är först ut i Latinamerika med att göra det möjligt för par av samma kön att vigas under en könsneutral äktenskapslag. I Argentina, där huvudstaden Buenos Aires haft partnerskap en tid har olika domare gett olika besked till par som önskat gifta sig under existerande äktenskapslagar. Dessa är skrivna så att inget uttryckligt förbud finns mot äktenskap mellan personer av samma kön.
I slutet av december kunde Alex Freyre och José Maria Di Bello efter ett antal turer i Buenos Aires till slut gifta sig i landets sydligaste provins, Eldslandet efter att klartecken getts från guvernören Fabiana Rios.
I Mexico City var det, likt samma dag i Washington D.C, glädje och kärlek i luften när de första fem paren lovande varandra evig kärlek.
Bland de fem paren fanns skådespelaren och vänsteraktivisten Jesusa RodriguezLiliana Felipe.



Första äktenskapen på väg i Mexiko

Alex och José först ut i Latinamerika Mexico City inför homoäktenskap


Skådespelaren och vänsteraktivisten Jesusa Rodriguez med sin fru kompositören Liliana Felipe
Yanis Alva gifte sig med Emma Villanueva. Här med Yanis dotter Alva