I veckan kommer idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren besluta om mer pengar för att stötta verksamheten. Det är bara Egalia och Stockholms 4H-gårdar som får höjda stöd för det kommande året. Med utökningen kommer det uppgå till 450 000 kronor.
– Egalia driver en fantastisk verksamhet som är öppna och välkomnande för ungdomar som inte alltid har det så lätt att hitta en plats i föreningslivet och det är viktigt att stötta, säger Bjuggren till QX.

Jenny Eiseb Söderstrand som är projektledare för Egalia berättar att pengarna verkligen är välbehövda.
– Vi har det kärvt och har fått gå på knäna. Varje år har vi blivit tvungna att norpa pengar från sparade medel. Det har idrottsförvaltningen verkligen lyssnat på och visat att de vill göra något för att vi ska kunna överleva.

Men någon utökning av verksamheten kommer det inte räcka till.
– Vi har många nyanlända hbtq-ungdomar som kommer till oss med erfarenheter i bagaget som majoriteten av Egalia-besökarna inte har. De lever i en särskilt utsatt situation och de behöver den här verksamheten mer än många andra och det kommer pengarna hjälpa till att täcka upp. Men vi har fortfarande stora behov, vi klarar knappt varje år.

Nästa år förväntar sig Söderstrand att ännu fler nyanlända hbtq-ungdomar kommer att hitta till Egalia.

– Vi har ett tätt samarbete med RFSL Ungdom som sitter i samma byggnad och som just nu bedriver projektet Newcomers Youth för nyanlända hbtq-ungdomar. Vi kommer att fördjupa det och jobba ännu mer tillsammans vilket säkert kommer leda till att fler nyanlända hbtq-ungdomar hittar hit.