I förra veckan la en grupp parlamentariker under ledning av Petras Gražulis fram en petition med uppmaning om att förbjuda Baltic Pride-paraden.
Enligt den petition de omkring 50 ledamöterna av Litauens parlament Seimas undertecknat sägs att Prideparaden ”till sin natur” marknadsför de ”sexuella attityder” som organisationen Lithuanian Gay League anses stå för. Attityderna omfattar att förespråka sexuella relationer och sprida en positiv syn på icke-traditionella familjer.
Därmed menar de som undertecknat petitionen att paraden strider mot landets nya lag som trädde i kraft tidigare i mars, samtidigt som Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson besökte landet.
”Förespråkandet av motsatta värderingar, det vill säga homosexuella relationer, står i strid med den moraluppfattning som delas av en majoritet av allmänheten och hånar en av deras främsta värden – den traditionella familjen”, sägs det i petitionen enligt den engelska översättning som gjorts av Lithuanian Gay League.
I petitionen framhålls även att ”patriotiska ungdomar och andra aktiva medborgare” kommer uppmärksamma paraden och upplopp kan komma att utbryta.
Birgitta Ohlsson är en av de internationella representanter som kommer att medverka i Prideparaden och vid sitt besök i Vilnius framförde hon vikten av att säkerheten för paraddeltagarna blir löst.