Via Föreningen Unga muslimers hemsida meddelas att man känner sig ”kränkta” och ”upprörda” över att ”alla mistänkliggjorde oss och ställde oss till svars för något vi inte är skyldiga till.”
Föreningen menar att kyrkor och politiska partier ”sällan” brukar ställas till svars för vilka gäster man har som ”säkert har sagt det ena eller det andra om exempelvis homosexuella, judar eller muslimer.”
Föreningen skriver i sitt uttalande som lagts ut på hemsidan att man tog informationen om Abdullah Hakim Quicks uttalanden på ”största allvar”. Men efter ett möte i organisationen menar man att ”att vi inte har en skyldighet att stå till svars för alla dessa gästers uttalanden.”
Vid ungdomskonferensen i april kommer inte frågan om homosexualitet att diskuteras, berättar föreningen i sitt uttalande.
Man hänvisar även till diskussioner om synen på HBT som förts med RFSL-Ungdom och Sveriges förenade Queerstudenter som trots olika ståndpunkter präglats av ”ömsesidig respekt och förståelse”.
Och man avslutar sitt uttalande med: ”Vi lever i ett öppet samhälle där den som vill förespråka en heterosexuell äktenskapsrelation byggt på en islamisk livsstil ska ha all rätt att göra det, och den som väljer en annan livsstil än den islamiska ska naturligtvis ha all frihet att göra det.”

QX har via telefon och mail sökt Föreningen unga muslimers presskontakt, utan resultat.

Abdullah Hakim Quicks uttalanden i Nya Zeeländsk media 2003 fick i februari i år den brittiska hbt-aktivisten Peter Tatchell att kräva att imamens föreläsningar stoppades i Storbritannien.
På sajten Enjoy islam har Abdullah Hakim Quicks uttalat att homosexuella är en av ”samhällets farligaste grupper” som när ”de tar över – vet då att slutet är nära”. Om den islamiska synen på homosexualitet säger imamen att ”straffet är döden”:

One of the most dangerous groups coming to the surface is the homosexuals. The pomolute is taking over society, and when they take over – know, that the destruction is near!

…and they asked me what the islamic position was, and i said that the punishment is death, and that i will not change this religion.”

Till Sveriges Radio säger professor Masoud Kamali att det är ”olyckligt” att Abdullah Hakim Quick med sina ”extrema åsikter” medverkar men han kommer inte själv ställa in sin medverkan eftersom konferensen är så angelägen mot bakgrund av att rasism och främlingsfientlighet sprids i landet.
Till Sveriges Radio säger Föreningen Sveriges unga muslimers ordförande Mohammed Kharraki att man inte kommer dra tillbaks inbjudan eftersom det ”blir för många ändringar i programmet”.

Abdullah Hakim Quick om homosexualitet, länk via Sveriges Radio