Det började 2003 när Rubicon, Kölns rådgivningscentrum för lesbiska och bögar arrangerade en temakväll om boende på äldre dagar.
En viktig fråga som kom upp i sammanhanget var hur man kan motverka ensamhet och isolering bland äldre gaymänniskor. Så småningom föddes idén om ett generationsöverskridande boendekoncept där homosar i alla åldrar lever i var sin lägenhet men i samma hus. Ett sätt att bo som ska underlätta erfarenhetsutbyte och ömsesidig vardagshjälp mellan yngre och äldre.
Snart samlades en skara människor för att starta ett pilotprojekt och 2005 hittade man en stark samarbetspartner, det största bostadsbolaget i Köln GAG-Immobilien AG. 2008 lades grundstenen till sammanlagt tre nya bostadshus som ingår i projektet ”flergenerationshus”.
I november 2009 flyttade de första hyresgästerna in och nu i dagarna överlämnade bostadsbolaget vid en offciell invigningsceremoni en stor symbolisk nyckel till de boende.
Samtliga 34 lägenheter är uthyrda och folk köar för att kunna flytta in. De boende är i ålder 20-60 år, singlar utgör den största gruppen.
Storleken på lägenheterna varierar från 38 kvadratmeter till 78 kvadratmeter med ett till tre rum. Det finns ett gemensamt rum för alla och gemensam innergård. Hyresgästerna har också startat ett eget café och olika aktiviteter och kurser för att skapa en bra gemenskap.
Flergenerationshuset ligger enbart tio minuter från centrala Köln på Venloer- och Helmholtzstrasse i den hippa och mångkulturella stadsdelen Ehrenfeld.

www.villa-anders-koeln.de