”Lavender scare” inträffade efter kalla krigets början på 1940-talet och beskrivs som en häxjakt utförd av den amerikanska regeringen. Det resulterade i massavskedningar av anställda som var homosexuella.

– De sexuellt perverterade som har infiltrerat regeringen de senaste åren kan vara lika farliga som kommunister, sa dåvarande republikanen Guy George Gabrielson efter massavskedningarna.

I måndags bad den amerikanska utrikesministern John Kerry om ursäkt för diskrimineringen.
– ”Förr, så långt tillbaka som på 1940-talet, men med fortsättning i flera årtionden, var utrikesdepartementet en av många offentliga och privata arbetsgivare som diskriminerade anställda och jobbsökande baserat på sexuell läggning, och tvingade vissa anställda att sluta eller vägrade att anställa vissa jobbsökande. Det agerandet var fel då, precis som det skulle vara fel i dag, skriver Kerry i ett uttalande.

– I departementets vägnar ber jag om ursäkt till de som påverkades i det förflutna och försäkrar om vårt orubbliga engagemang för mångfald och delaktighet för alla medarbetare, däribland medlemmar av hbtq-communityt.