Nayyef var arbetslös när han bestämde sig för att bli tolk åt den amerikanska armen i krigets Irak 2003.

– Jag var baserad i Ramadi vilket var det värsta stället. Folk dödas av bomber och krypskyttar när vi var ute och patrullerade. Jag frågade mig själv många gånger vad jag gjorde där.

Men en dag ändrades allt. Nayyef satt utomhus när han såg en man komma gående från duschhuset.
– Hans hår var glänsande kolsvart och han log. Jag tyckte att han var jättefin.

Killen han hade beundrat på avstånd var den irakiska soldaten Btoo Allami som även han var hemligt homosexuell.
– Jag hade en märklig känsla av att jag hade letat efter just honom i hela mitt liv. Mina känslor växte med tiden och jag visste att jag ville prata med honom, säger Btoo.

De träffades för första gången på riktigt när de deltog i ett uppdrag på stadens sjukhus. Btoo bjöd in Nayyef till att äta middag och träffa de andra irakiska soldaterna. Efter det pratade de varje kväll.

En kväll fick de möjlighet att prata på tu man hand. De satt tillsammans på en mörk parkering när Btoo bestämde sig för att avslöja sina känslor för Nayyef.
– Jag berättade hur jag kände och att jag älskade honom. Då kysste han mig och gick. Efter det var jag så uppspelt att jag inte kunde äta på flera dagar, säger Btoo.

Det dröjde inte länge innan deras kollegor förstod att de var ett par, vilket inte alla såg som något positivt.
– Vissa soldater slutade prata med mig. En annan tolk från min hemstad slog mig med en pinne så att jag bröt armen. Jag visste att vi inte skulle ha någon framtid om vi stannade i Irak. Då hade det slutat med att vi fick spendera resten av våra liv i garderoben gifta med kvinnor, säger Nayyef.

Han fick asyl i USA och flyttade till Seattle med förhoppningen att Btoo skulle komma efter. Det var början på en lång kamp för de två att kunna leva öppet tillsammans i USA.
– Jag hade ett 25-års kontrakt med armen och jag var den enda som försörjde min familj. Men jag visst att jag behövde vara med Nayyef.

Paret gifte sig i Kanada där de sen ansökte om visum via anknytning till Btoo som godkändes. De gifte sig igen i deras nya hem i Seattle där de kunde ha sitt drömbröllop.
– Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, säger Nayyef.

Parets kärlekshistoria har sedan dess gjort till en dokumentärfilm av World of Wonders som har inspirerat många. ”Nutidens vackraste kärlekshistoria” har en kommenterat till trailern på YouTube.