När RFSL den 7-9 maj håller kongress i Skellefteå lämnar Sören Juvas sin post som ordförande. I fredags blev det klart att valberedningen föreslår att nuvarande vice förbundsordföranden, Ulrika Westerlund, skall ta över efter Juvas.
– Jag hoppas på kongressens förtroende för att leda en av Sveriges viktigaste organisationer. Vi har många betydelsefulla frågor att jobba med framöver. Det finns mycket att göra till exempel på det familjepolitiska området för att alla hbt-personer som vill bli föräldrar ska få möjlighet att bli det, vi ska jobba med att stärka respekten för hivpositivas och transpersoners mänskliga rättigheter och vi ska utveckla och utöka våra internationella samarbeten för att jobba för att förbättra hbt-personers situation globalt, säger Ulrika Westerlund i ett uttalande i samband med att valberedningens förslag blev offentligt.
Westerlund har tidigare varit ordförande för Föreningen Stockholm Pride och hon har varit chefredaktör för tidningen Bang. På RFSLs sajt beskriver hon sig själva som ”Driven, morgonpigg och tålmodig.”
Till vice förbundsordförande föreslås Kaj Heino som idag är ordförande för RFSL Göteborg och som tidigare varit vice förbundsordförande för finska hbt-rörelsen Seta.
I förslaget till ny förbundsstyrelse ingår ytterligare en före detta Pride-ordförande, Jonah Nylund som föreslås till posten som ny förbundssekreterare.