Två dagar under månadsskiftet juni/juli är det dags för regnbågsfirandet att inta Nyköping för första gången. I tisdags gick SD Nyköping ut mot den stundande Prideparaden.

”SD tycker inte att Nyköpings barn ska riskera att utsättas för bilder som denna när de besöker de centrala delarna av staden. Dessutom ska det inte finansieras via skattesedeln. NEJ till att skattemedel går till exhibitionistiska manifestationer för personer med extrema sexuella läggningar” stod det i inlägget som sedan redigerades med ändringen.

”NEJ till att skattemedel går till exhibitionistiska manifestationer för personer med extrema behov av att visa upp sina nakna kroppar”.

På en av bilderna i bildkollaget tillhörande texten syns Pride-ikonen Babsan.
– Jag ser inte mig själv som extrem i mitt sätt att älska. Det är tragiskt att vissa människor fortfarande håller på och har de här åsikterna. Man ser ju i Sverige hur mycket Prideparaderna betyder för folk som har det svårt att komma ut i mindre städer.

– Det hade varit fantastiskt om alla hbtq-personer inte hade behövt åka till Stockholm för att leva sina liv, utan att de hade alternativet att leva öppet och lyckligt i sina hemstäder, säger Lars-Åke ”Babsan” till QX.

QX ringde upp Thom Zetterström som är ordförande för SD Nyköping för att prata om motståndet.

På en av bilderna syns Babsan. Varför anser ni inte att Nyköpings barn kan se Babsan?

– Hon är en del utav fler bilder. Det är ett bildkollage från någon Prideparad där det finns godkänd utstyrsel och icke godkänd utstyrsel. Bilden hittade vi efter en googling och det var en av de snällaste vi hittade, säger Zetterström.

I inlägget nämner ni ”extrema sexuella läggningar”, vilka läggningar under hbtq-paraplyet syftar ni på?

– Det var ingen specifik läggning vi menade utan vi pratat om de som har ett behov utav att visa upp sig nakna och springer runt nakna i det offentliga rummet.

I kommentarsfältet på SD Nyköpings Facebook-sida verkar det inte som att någon håller med.

Kommentarsfältet under SD Nyköpings inlägg

Hur tänker du kring att Nyköpingsborna faktiskt verkar tycka att Pride ska få skattemedel?

– Det får de väl visa i valet 2018 i så fall. Går man in där och försvarar oss så får alla reda på ens namn och det blir en hatstorm. Så jag har full förståelse för att ingen vill gå in och hålla med.

”Inte Rasist Men” har ställt en öppen fråga till SD där de undrar om deras syn på Kuggnäsfestivalen som hålls i Nyköping. På bilder från festivalen syns SD Nyköpings Ulf Hansen posera på bilder med nazister. På andra bilder syns flaggor med texten ”Camp Auschwitz”.

Kommer ni verka för att stoppa även den festivalen så att Nyköpings barn inte behöver utsättas för den typen av bilder?

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Jag vet inte om Kuggnäsfestivalen har ansökt om 500 000 i skattemedel. Sen om personer kommer fram till Ulf Hansson på festivalen för att de vill ta en bild tillsammans så kan han inte fråga vad de har för värderingar. Jag tror inte att man kan ställa de kraven på honom som offentlig person.

Hur kommer ni gå vidare med er åsikt om Nyköping Pride?

– Det är inte så mycket att göra nu utan det kommer arrangeras i år, och säkert också nästa år. Sen får vi se vad vi kan göra efter valet 2018 om vi har mer att påverka.

Nyköping Pride arrangerar mellan den 30 juni och 1 juli. Se alla datum för årets Pridefestivaler världen över här