Idag vid lunch blev det klart efter omröstning i Folketinget. Danmark öppnar för möjligheten för par av samma kön att prövas för adoption.
Det var fram till själva omröstningen idag oklart om oppositionens och partiet Liberale Alliances förslag att ändra landets adoptionslag skulle gå igenom.
Efter att några ledamöter från regerande liberala partiet Venstre valt att rösta med oppositionen gick dock lagen igenom.
I förslaget kommer registrerade partners att ges möjlighet att prövas för adoption.
Redan förra året drev Folketinget igenom att regeringen skulle lägga fram ett förslag om att öppna adoptionsprövningen för registrerade partners, trots att regeringen själv är emot reformen. Det förslag som röstades igenom idag med fem Venstre-ledamöters stöd, var alltså därmed ett regeringsförslag. Regeringspartierna tvingades rösta emot sin egen regering.
”Jag är otroligt glad för att vi nu tagit ett steg närmare lika rättigheter mellan homosexuella och heterosexuella”, kommenterade Liberale Alliances Simon Emil Ammitzbøll dagens beslut i Folketinget.
Från Vensters sida var man, bortsett från de fem som röstade mot partilinjen, inte lika glad.
– Vi anser att med utgångspunkt från de allra flesta barn så är det bäst med att ha både en far och en mor, kommenterade idag Kim Andersen, från Venstre till Danmarks radio.
Förutom Venstres fem ledamöter röstade Christian H. Hansen från det nya Dansk Folkeparti-utbrytarpartiet Fokus för oppositionens förslag.

Danmark har fortfarande kvar lagen om registrerat partnerskap som omfattar par av samma kön.