Sannfinländare och konservativa kristna gick i taket efter QX GayGaala, som hölls den 2 februari på Savoyteatern i Helsingfors.

Orsaken var att besökare och läsare av QX.fi och Qruiser röstat fram den 16-årige Tuure Boelius som Årets Homo/Bi/Trans. Boelius blev under 2016 enormt uppskattad för att han som då 15-åring öppet berättade om att vara gay i sin YouTube-kanal. En kanal med över en kvarts miljon besökare.

Biskop Irja Askola var på plats på QX GayGaala som gäst och som en av de som nominerats i kategorin Årets Hetero. En kategori som ”togs hem” av sergeant Juho Pylvänäinen som deltog i uniform i Prideparaden i Helsingfors 2016.
När Irja Askola skulle dela ut priset till Årets HomoBiTrans så valde hon även att be om ursäkt för kyrkans behandling av hbt-personer genom historien.
Kritiken mot hennes deltagande har handlat om att Tuure Boelius är 16 år, dvs inte uppnått myndighetsåldern. I en anmälan till Barnombudsmannen, önskade Sannfinländaren och riksdagsledamoten Jari Ronkainen att en regel skall införas där galor som hyllar hbt-personer måste ha en 18-årsgräns för de som nomineras.
I tre anmälningar till den Lutherska finska kyrkans domkapitel krävdes att biskopen Irja Askola skulle få en reprimand för att hon deltog vid galan och delade ut pris till Tuure Boelius.

Domkapitlet övervägde frågan vid sitt möte på onsdag, den 8 mars, och säger i ett uttalande att klagomålen inte leder till någon handling från deras sida.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila har låtit meddela att ”barnets integritet alltid måste respekteras, men å andra sidan har barnet också full rätt att uttrycka sig.”
Tuure Boelius har fortsatt sin YouTube-kanal och medverkar dessutom i rollen som den unge Touko Laaksonen vi musikalen Tom of Finland på Åbo Stadsteater.