Jonas Gardell har i åtta program på SvT berättat om sin syn på Gud och Jesus och den kristna tron. TV-sändningarna och hans två böcker har uppenbarligen retat en del inom frikyrkorna.
I Allianskyrkans närradioprogram ”Väktare på muren” uttalades igår enligt TT som citerar Vetlanda-Posten, att man uppmanat troende att bränna Jonas Gardells böcker ”Om Gud” och ”Om Jesus” på bål.
I Vetlanda samarbetar Allianskyrkan och Metodistkyrkan och pastorn Berndt Isaksson i Metodiskkyrkan förklarar idag för TT att man anser sig ha rätt ”att säga emot” Jonas Gardell.
Då genom att genomföra bokbål.

Magnus Hirschfelds byst bärs till bokbålet den 6 maj 1933

Bokbål på böcker med koppling till homosexuell läggning genomfördes första gången den 6 maj 1933 klockan 09.30 på morgonen i Berlin då sexualforskaren Magnus Hirschfelds litteratur och byst brändes till tonerna av en blåsorkester. Då var det inte kristna församlingar som brände böcker, utan de nazistiska sympatisörerna inom SA som ville protestera mot ”otysk litteratur”.
RFSLs avgående förbundsordförande Sören Juvas säger till QX.
– Jag är inte förvånad över att delar av frikyrkorörelsen agerar så här. Det är samma typ av fundamentalism vi ser på andra håll i världen.

Se Åh Herregud på SvT Play