Tidningen Novaja Gazeta har fått vittnesmål om att det finns ett hemligt läger utanför staden Argun dit män förts som ett steg i utrensningen. Sajten Pink News skriver om en man som släppts från koncentrationslägret. Han berättar att han utsatts för våldsamma förhör för att få honom att avslöja namn på homosexuella och platser där de finns. Mannens mobil ska även ha genomsökts i förhoppning om att hitta kontakter till andra bögar. Enligt tidningen förekommer det både elchocker och grov misshandel i lägret.

Tanya Lokshina på människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver:
– Det är svårt att ge en bild exakt hur illa situationen är för HBTQ-personer i Tjetjenien. Homofobin frodas och LGBT-personer riskerar inte bara att åtalas av myndigheterna. de kan dessutom bli offer för hedersmord av deras egna familjer.

Både ryska och utländska tidningar har rapporterat att över hundra män omhändertagits för att de har en, eller misstänks ha en, ”icke-traditionell sexualitet. Det förekommer även rapporter om rena avrättningar av homosexuella. Men den tjetjenska regeringen dementerar anklagelserna och menar att det inte kan stämma eftersom det inte finns några homosexuella personer i regionen.

Regnbågsfonden fortsätter att samla in pengar till stöd för homosexuella som flytt Tjetjenien och sökt sig till bland annat Moskva i denna svåra stund.