Med partisekreterare Ibrahim Baylan som en av HBT-socialdemokraternas förbundskongress öppningstalare, LOs vice ordförande Ulla Lindqvist och ordföranden i Eskilstuna kommunstyrelse som kongressordföranden så blev det en rejäl toppsamling av svensk arbetarrörelse som var på plats i Eskilstuna i helgen.
Kongressen kunde konstatera att förbundet idag har sex lokalavdelningar, varav en SSU förening och totalt hade man vid årsskiftet 299 medlemmar.
Lokala HBT(s)-föreningar finns i Stockholm, Göteborg, Öresund, Örebro och Östergötland liksom SSU-föreningen Fiero med bas i Stockholm. I verksamhetsinriktningen har man som ett av sina mål att öka antalet lokalavdelningar och i den nya förbundsstyrelsen sitter ledamöter bland annat från Arjeplog, Piteå och Hammarö vilket kan antyda var nästkommande HBT(s)-föreningar kan komma att bildas.
Förbundets styrelse omvaldes näst inpå i sin helhet. Det gör att Anders Selin, tidigare bland annat ordförande för Stockholm Pride och RFSL och idag även ordförande för Nacka Arbetarekommun, fortsätter leda HBT(s). Vice ordförande är Madelaine Vilgren, Ödeshög, förbundskassör riksdagsledamoten Börje Vestlund, Stockholm, förbundssekreterare Peter Frejhagen, Ödeshög, studieorganisatör Katina Staf, Stockholm och Internationell sekreterare Martin Engman, Stockholm.
Kongressen uttalade sig om att den svenska smittskyddslagen skall ses över och informationsplikten avskaffas. Transpolitiskt menar förbundet att transpersoner skall inkluderas i hets- och hatbrottslagstiftning liksom i grundlagens skrivningar om diskriminering. Vård på lika villkor oavsett var man bor i Sverige liksom krav på en ny lag om fastställelse av könstillhörighet. Förbundet menar även att transpersoner fritt skall få välja juridiskt kön utan krav på medicinska eller kirurgiska ingrepp och så vill man ha en parlamentarisk utredning om transpersoners livsvillkor.
Det tredje området förbundet uttalade sig om gäller internationell politik. Förbundet vill att Sverige aktivt skall verka för avkriminalisering av ”vuxnas relationer samt ungas relationer som bryter mot normen”. Man vill se en ”högprioritering” av hbt-personers situation i världen från svensk sida och att en hbt-klausul om hbt-rättigheter införs i internationella handelsavtal.