Reaktionerna på de hårda domarna mot Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga växer i styrka. Sedan tidigare har Vänsterpartiet protesterat mot fängslandet och får nu uppbackning av såväl RFSL som Amnesty International.
— Att fängsla två personer bara för att de vill förlova sig är ett uppenbart och grovt brott mot mänskliga rättigheter, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Amnesty kallar det skandalöst att de två fällts för ”grov oanständighet” och ”onaturligt beteende”. Amnesty har startat en kampanj för att de två ovillkorligen skall friges.
– Domen är ett stort steg bakåt för Malawi. Steven Monjeza and Tiwonge Chimbalanga har inte begått något fel och borde omedelbart friges, sade Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning.
I Sydafrika har demonstrationer genomförts utanför Malawis konsulat i Kapstaden och artisten Madonna som adopterat ett barn från landet och driver ett stödprojekt för sin sons födelseland, har startat en egen namninsamling för att kräva de tvås frigivning.
Samtidigt har problemen i Malawis grannland Zimbabwe ökat för hbt-rörelsen. I fredags genomfördes en razzia mot GALZ huvudkontor i Harare. Bakom raiden står polischefen Peter Magwenzi som tidigare gjort sig känd för hårda tag mot landets opposition och media.
Vid raiden i lördags arresterades Ellen Chademana och Ignatius Muhambi och organisationens datorer beslagtogs.
De två har enligt uppgifter på bloggen Madikazemi.blogspot.com nekats advokater och från GALZ sida är man oroad för deras välbefinnande, speciellt Ellen Chademana som har diabetes.
Till bloggen säger GLAZ att man nu konstaterar att det nu är osäkert för de GALZ-aktivister som befinner sig utomlands att återvända till hemlandet.
GALZ ser raiden mot kontoret som ett led i ett ökat tryck mot hbt-personer i landet och regionen och nämner att även människorrättsorganisationen Cedep i Malawi, som arbetat för Steven och Tiwonges frigivning, utsatts för polisrazzia.

Läs mer och delta i kampanjerna för Steven och Tiwonge

Amnestys kampaj

Madonnas kampanj