På SvDs debattsida Brännpunkt har Moderatmännen och riksdagsledamoten Carina Hägg (s) diskuterat surrogatmödraskap.
I maj publicerade Aftonbladet Söndag en artikel av frilansjournalisten Facundo Unia om hur han och hans make för fyra månader sedan fått en dotter i Indien genom en surrogatmamma.
Moderatmännen Urban Johansson och Sten Holmström skrev i slutet av maj en artikel där de kräver att surrogatmödraskap skall bli tillåtet även i Sverige. De två menar att frågan om att göra det möjligt att via surrogatmödrar få barn är en angelägen mansfråga såväl som HBT-fråga och de jämför med diskussionen om insemination för lesbiska par.
Senaste året har ett flertal svenska bögpar fått barn med hjälp av surrogatmödrar i Indien där denna lösning är tillåten.
I en svarsartikel från den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg jämförs surrogatmödraskap med människohandel. Hon menar att de som ställer upp på surrogatmödraskap ofta är fattiga och utsatta kvinnor. För Carina Hägg är det adoption som skall vara det som öppnar möjligheten för par av samma kön att få egna barn.
”Uppenbart har vi i grunden olika syn på kvinnors kroppar som handelsvaror men också på handel med barn,” skriver hon i polemik med Moderatmännen och menar att det ofta är ”karriärutveckling och andra skäl” som ligger bakom att många par i Västvärlden tar hjälp av andra kvinnor för att föda deras barn.
Debattartikeln har fått den nyblivne pappan Facundo Unia att reagera kraftigt och han har i mail nu bett om ett möte med den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin.
”Nu har jag läst Carina Häggs inlägg i SvD, där hon likställer oss med människohandlare, trafficking och liknande. Min fråga är om detta hela partiets syn på surrogatmammor, likställer alltså partiet mig som någon som kidnappar små barn till pedofili och sexhandel? Jag trodde att ni visste bättre att använda sådana argument. Carina Hägg svartmålar vår familj och kränker oss så det gör ont i hela kroppen. Det hon dessutom gör är att försvåra för oss i våra kommande kontakter med förskolor, skolor, vård etc etc då Carina uppmålar oss som traffickingledare”
Mona Sahlins pressekreterare Anna Helsén säger till QX att hon inte känner till mailet som sändes i måndags sen kväll.
Ordföranden för HBT-socialdemokraterna Anders Selin berättar att frågan om surrogatmödraskap skall bli tillåtet i Sverige har varit uppe till diskussion på deras förbundskongress som hölls i Eskilstuna i samband med Stockholm Pride.
– Det finns en positiv grundhållning efter våran kongress, säger han till QX. I vårt politiska program säger vi att detta är en angelägen fråga att ta ställning till och vi menar att frågan absolut skall utredas. Vi vill i detta läge varken säga bu eller bä utan ta reda på konsekvenserna.
Han menar att Carina Hägg använt sig av ”olyckliga formuleringar” i sin debattartikel.
– Och det har bara ett perspektiv och enbart perspektivet den rika världen mot den fattiga. Den saknar analys om andra situationer där surrogatmödraskap finns med.


SvD Brännpunkt: Tillåt kvinnor bli surrogatmödrar

SvD Brännpunkt: Surrogatmödrar är människohandel