Kort efter sin förlovning den 26 december förra året greps Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza av polisen. En malawisk traditionell förlovning kan liknas vid ett borgerligt bröllop, och som de första männen i landets historia som ingått ett sådant partnerskap anklagades männen för att ha ”brutit mot naturens ordning”.

De dömdes den 20 maj till 14 år i fängelse och hårt straffarbete, som avskräckande exempel. Kort därefter benådades senare av Malawis president, efter påtryckningar av bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon.

Nu har paret gjort slut, skriver brittiske hbt-aktivisten Peter Tatchell i ett pressmeddelande. Tatchell är talesman för brittiska Outrage, ett slags RFSL, och har enligt egen uppgift haft god kontakt med de båda männen under fängelsevistelsen.

– Paret har fått motta dödshot och regeringen har hotat arrestera dem igen, om de blev tillsammans igen. Steven har inte kunnat hantera pressen. Han vill ha ett lugnt och säkert liv, vilket inte hade varit möjligt om han stannat med Tiwonoge, skriver Tatchell.

Även om paret inte såg sin förlovning som en politisk stälningstagande, menar Tatchell att de gjort mycket för att uppmärksamma världen på hbt-personers situation i Malawi.

Läs mer:

2010-05-24: Madonna tar ställning för Steven och Tiwonge
2010-05-19: Vänsterpartiet oroas över Malawidom
2010-05-18: Steven och Tiwonge ”skyldiga” till homosexualitet
2010-01-05: Ingen borgen för malawiskt gaypar
2010-12-30: Giftermål utmanar malawiska antihomolagar