Homosexualitet är ett brott enligt den Sydkoreanska armén och nu kommer larm om nya krafttag mot gruppen. En homosexuell soldat som vill vara anonym vittnar om jakten efter honom och andra gaysoldater till CNN.

Specialutredare ska ha sökt upp mannen och anklagat honom för homosexualitet samt berättat att hans expojkvän, även han en soldat, har erkänt parets ”brott”. Därefter förhördes soldaten och tvingades svara på det han beskriver som djupt personliga och detaljerade frågor om hans sexliv.

– Det var en förtryckande och förödmjukande stämning. Jag blev väldigt rädd, säger han i en intervju med CNN.

Soldaten är en av de många utpekade i en stor utredning av ”homosexuellt beteende” inom armén, som kan komma att straffas med upp till 2 år i fängelse. Han berättar även att utredarna ska ha tagit hans mobiltelefon och kopierat innehållet för att spåra andra.

I ett uttalande svarar Sydkoreas armé på anklagelser om massgripande med hänvisning till sin militära kod.

– För att hålla armén säker och bevara den speciella militära disciplinen, straffas samkönat sexuellt umgänge mellan soldater under skalan för ”skamligt beteende”.

Häxjakten startade tidigare i år efter en video postades på internet som visade när två soldater hade sex. Enligt Military Human Rights Center for Korea (MHRCK) använder specialutredarna gay-dejtingappar för att försöka kartlägga misstänkta.

Den nytillträdde presidenten Moon-Jae-in har tidigare gått ut och tagit tydlig ställning mot homosexuella i en livesänd tv-debatt.