Förra året marscherade statsminister Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M), Gustav Fridolin (MP), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) genom Stockholms gator under Pridelördagen. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) närvarade dock inte. Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson kunde tänka sig att gå om ”de obscena delarna försvann”, men han var ändå inte välkommen.

I år ser startfältet annorlunda ut med både på- och avhopp. Annie Lööf, Jan Björklund, Anna Kinberg Batra, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt kommer att delta.

Men den mest uppseendeväckande förändringen är att statsminister Stefan Löfven inte kommer att gå i paraden. Huruvida det blir återbesök av Ebba Busch Thor är ännu oklart på grund av partiledarens föräldraledighet.

Efter QX och Expressens granskning av Migrationsverkets trovärdighetsbedömningar av hbtq-asylsökande skrev Jonas Gardell en debattartikel i Expressen. Där uppmanade han alla partiledare förutom Jonas Sjöstedt att ”ha anständighet nog att låta bli att gå i paraden”.

Sedan några år har flera partiledare och högt uppsatta politiker gått med för att visa sin solidaritet. Men hör detta, Prideparaden är inte ett photo-op för hycklande politiker. Delta inte! Gå inte med! Ni är inte värda att gå i en parad för stolthet”, skrev Gardell.

QX frågade partiledarna om det har påverkat deras eventuella Pridedeltagande.

– Jag har stor respekt för Jonas Gardell, men jag tycker det är lite orättvist att inte se det genuina engagemang som finns hos många politiker. För mig är det naturligt att gå i Prideparaden och på så sätt visa att det fortfarande finns mer att göra politiskt. I en värld med växande motsättningar och intolerans tycker jag det är extra viktigt om så många krafter som möjligt an visa solidaritet och att vi står upp för alla människors lika rätt och värde, säger Lööf (C).

– Jag går stolt och har alltid känt mig välkommen i Pride-tåget. Vi liberaler har outtröttligt kämpat för dessa frågor och vi kommer fortsätta den kampen tillsammans med hbtq-rörelsen, säger Björklund (L).

– Jag står upp för det öppna samhället och står också upp gentemot dem som vill ta det i från oss. Ju fler som går och visar sitt stöd desto bättre, säger Kinberg Batra (M).

– Jag och Miljöpartiet håller med Jonas Gardell om att Sverige så fort som möjligt ska återgå till bättre regler för hbtq-flyktingar. Det är bra om Pride blir en stark manifestation för det, säger Fridolin (MP).