Tyskland införde samkönade partnerskap redan 2001. Men när det kommer till äktenskap så har det varit ett tydligt politiskt nej.

– För mig är äktenskap en man och en kvinna som lever tillsammans, sade förbundskanslern i en intervju för två år sedan.

Tidigare har Merkel också uttryckt att hon är emot homoäktenskap ”till förmån för barns välmående”. Därför är det en stor förändring när hon i en intervju med damtidningen Brigitte visade upp en mjukare retorik gentemot samkönade äktenskap, och sade att parlamentsledamöter får rösta enligt sitt eget samvete, och inte bara enligt partiets linje.

– Jag skulle vilja föra diskussionen i en riktning som väcker frågan om beslut enligt samvete snarare än att tvinga på någon någonting.

Att Merkels parti CDU har hållit fast vid sitt nej till gayäktenskap tror många handlar om rädslan för att förlora röster från konservativa väljare. CDU har en allians med Bavarian Christian Social Union (CSU) som håller hårt om ”den traditionella familjen”. Ännu har de inte uttalat sig om Merkels milt mjuknade förhållningssätt.