Återigen har ett katolskt land tagit steget mot att erkänna kärleksrelationer mellan personer av samma kön.
Irlands president Mary McAleese signerade lagen under högtidliga former i presidentpalatset Áras an Uachtaráin.
Lagen röstades igenom av senaten (Seanad) den 9 juli med röstsiffrorna 48 för och 4 emot och gick igenom landets andra kammare Dáil i förra veckan. I Dáil antogs lagen utan rösträkning och det utbröt applåder i salen efter beslutet.
I en kommentar sa idag justitieminister Dermot Ahern att detta var ”en av de viktigaste bitarna av lagstiftning på mänskliga rättigheternas område som införts sedan självständigheten”.
Partnerskapslagen ger, likt tidigare den svenska, äktenskapsliknande rättigheter när det gäller ägande, sociala skyddsnät, skatter, pensioner, underhåll och arv.
I lagen ingår även skydd likt den svenska sambolagen för sammanboende hetero-såväl som homosexuella par.
Även om det politiska motståndet varit svagt har den katolska kyrkan uttryckt oro. I ett uttalande tidigare i år skrev biskopen av Dromore, John McAreavey, biskopen av Elphin, Christopher Jones och biskopen av Ferns, Denis Brennan att enkönade relationer ”av själva sin natur inte kan anses likställt äktenskap eller nästan likt äktenskap”.
Man fortsatte att säga att lagen ”ignorerar den unika och korrekta rollen för män och hustrur, rollen för mödrar och fäder och speciellt barnens rättigheter, som från samhällets sida under sin uppväxt till sexuell mognad har rätt till en klar förståelse av äktenskapet”.