Varför tror du att just du blev inbjuden att gästtala?

– Det får du fråga arrangörerna om, de tycker kanske att jag är bra. Jag tror för övrigt att det är predika jag är inbjuden att göra. Inte bara tala sådär hur som helst, det är en viktig skillnad för mig.

Berätta om din relation till judendomen?

– Jag har skrivit en bok om de judiska heliga skrifterna, som kristna kallar Gamla testamentet. Det gjorde mig till hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet. Uppföljaren till ”Torka aldrig tårar utan handskar” handlar om en judisk familj.

– Sedan är ju mina barn judiska eftersom de har judisk mamma. Sålunda framburna i Synagogan. I tider där ett vi alltmer står emot ett dem är det viktigt att ta varje tillfälle i akt att påpeka att vi är ett vi.

Har du varit mycket i synagogan?

– Många gånger förstås. Jag var i Stockholms Synagoga första gången som barn. Sedan är mina egna barn framburna här. Jag har också fått mycket hjälp från församlingen när jag researchade för min nya tv-serie.

Vad betyder det andliga rummet för dig?

– Varje andligt rum är viktigt för mig. Det gäller synagogan lika mycket som kyrkan eller moskén. Jag är inte så noga. Det är som med sex. Allt går bra.

Regnbågsgudstjänsten börjar klockan 18.30 och Judiska församlingen uppmanar intresserade att komma i tid.

– Alla borda komma och lyssna. Nordiska motståndsrörelsen kan stanna på Gotland förstås, men alla andra, säger Gardell.