Under det senaste decenniet har över hälften av Londons gaybarer stängt sina dörrar. Den ikoniska gaybaren The Joiners Arms hör till den statistiken och lades ner 2015 efter Regal Homes köpte marken till sitt senaste byggprojekt. Klubben hade många stammisar som till exempel Alexander McQueen, Rufus Wainwright och Westlife sångaren Mark Feehily.

För att stoppa den negativa trenden har nu stadsdelen tagit till ett unikt knep. För första gången inkluderas ett hbtq-krav i bygglovet.

För att bostadsutvecklaren Regal Homes ska få bygga sina lyxlägenheterna och kontor måste de se till att lokalen även har utrymme för en gaybar. Gaybaren ska vara inkluderande för hela hbtq-rörelsen och det är byggherrens ansvar att den kan hålla öppet i minst 12 år, varav det första året ska vara hyresfritt.

– Vi är hängivna att bevara och hylla vår fantastiska mångfald. Det inkluderar att se till behoven för vårt hbtq+-community. Jag är överlycklig att vi är i framkant med att hitta sätt att skydda platser som The Joiners Arms, säger stadsdelens borgmästare John Biggs till The Telegraph.

Han får stöd av Londons borgmästare Sadiq Khan som tidigare sagt att Londons hbtq-community är av hög prioritet för honom.

– Hbtq-lokaler är otroligt viktiga och att skydda dem är en stor del av Londons nattliga ekonomi. Vi vill göra det så lätt som möjligt för hbtq-barer att hålla öppet och så svårt som möjligt för dem att stänga, säger Khan.

För att säkerställa att Regal Homes håller sig till kravet kommer en tjänsteman att inspektera lokalen avsatt för den framtida gaybaren, samt att platsen är ”tillräckligt hbtq”.