För första gången ska Vetlanda få sin egen Regnbågsvecka och planeringen är i fullgång. Pridefestivalen börjar måndagen den 11 september och fortsätter veckan ut.

Men alla är inte överlyckliga åt det flerfärgade tillskottet i kommunens kalender. Den frilansande pastorsfrun Maria Hallman uppmanar nu kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson att ställa in evenemanget, enligt Vetlanda-Posten som fick sitta med på mötet.

– Käre kulturchef Stewe Jonsson, ställ in Regnbågsveckan vecka 37. Detta för att Guds vrede inte ska drabba Vetlanda stad, säger Hallman enligt Vetlanda-Posten.

Kulturchefens son är homosexuell

Men Stewe Jonsson som är en av de drivande krafterna bakom Regnbågsveckan verkar inte fullt så orolig för den påstådda vreden.

– För ett par år sedan blev jag varse att en vän var homosexuell. Jag lyssnade på hans historia och började fundera över detta och tänkte ”ska inte en människa kunna vara sig själv?”. För något år sedan kom min son ut som homosexuell. Detta har givetvis medfört att mitt personliga engagemang har stärkts ytterligare, säger Jonsson.

I samtalet refererar Hallman till texter ur Bibeln för att bevisa sin mening.

–  I 150 år har Vetlanda kommun grundat sig på Guds ords lagar och detta kristna arv är du Stewe Jonsson ansvarig för att riva ned om Regnbågsveckan arrangeras, säger hon.

”Homosexualitet är ett onaturligt levnadssätt”

Enligt Vetlanda-Posten ska Jonsson ha gjort det klart att han inte tänker besvara pastorsfruns teologiska argument.

– En kommun ska vara neutral i religiösa frågor, säger Jonsson.

Men Hallman vill inte ge sig vika i samtalet.

– I Vetlanda vill vi inte ha Sodom och Gomorra, som det har blivit i Stockholm. Homosexualitet är ett onaturligt levnadssätt. Homosexualitet är något man väljer. Det är en frestelse, berättar Hallman.

– Du pratar om pornografi och otrohet, men Regnbågsveckan i Vetlanda propagerar inte för något av detta. Sexuell identitet är inte något som smittar. Du försöker ge mig skuld och anklaga mig för att Guds vrede ska drabba Vetlanda. Men här skiljer sig våra uppfattningar åt. Jag ser inte homosexualitet som ett fel som du gör. Jag anser att du ägnar dig åt en modern form av häxprocess. På 1600-talet anklagades människor för att vara i lag med djävulen och nu gör du detsamma, avslutar kultur- och fritidschefen.

Pastorsfrun är författare till böckerna ”Homosexualitet är Synd” och  ”Lurad! Kvinna vad är det du har gjort?”. Hon har även släppt ett julalbum. En av låtarna kan du lyssna på nedan.