Den brittiska organisation Detained in Dubai rapporterar att de två turisterna från Singapore som greps den 9 augusti nu har fått sin dom. Det blir ett års fängelse för ”crossdressing”. Paret ska ha blivit rekommenderade att inte anlita advokater innan rättegången. Nu har de 14 dagar på sig att överklaga domen.

Den gripna kvinnan beskrivs av organisation som ”en före-könskorrigering transkvinna” men döms av Förenade Arabemiraten som man, eftersom det står man i hennes pass. Det betyder att kvinnan måste avtjäna sitt straff i ett fängelse för män.

– Vi är djupt oroliga för bådas säkerhet. Just nu är vi i processen att försöka hitta juridiska företrädare för dem, säger Detained in Dubais VD Radha Stirling.

I landet är det förbjudet att ”som man imitera en kvinna” och tvärtom, med ett minimistraff på ett års fängelse.

– Förenade Arabemiraten har byggt upp en image att vare ett tolerant och kosmopolitiskt land. Men lagarna är fortsatt konservativa och samhället präglas av traditionella värderingar. Det är inte alls ovanligt att besökare förvirras av vad som där räknas som acceptabelt beteende. Bara förra året företrädde vi en brittisk turist som också anklagades för ”crossdressing”. Transsexualitet och liknande livsstilar är fortsatt kriminaliserat. Turister uppmanas att vara medvetna om det faktumet, säger Stirling.