Under lördagen meddelade Copenhagen Pride att fem personer från Dansk Folkeparti med talespersonen i jämställdhetsfrågor, Pia Adelsteen i spetsen kommer att gå med i Prideparaden den 21 augusti.
Partiets deltagande har väckt stor uppmärksamhet dels för att partiet inte gjort sig känd som förespråkare för reformer kring t.ex äktenskap och regnbågsfamiljer och dels för att det tidigare i sommar blåste upp en kritisk debatt inom partiet om deltagandet i Pride.
Men nu är det alltså klart att alla partier i Folketinget går med i paraden. Hur de danska, ofta militanta, autonoma grupperna kommer att reagera på det främlingsfientliga partiets medverkan, återstår att se.
Från LGBT-Danmark, tidigare LBL och motsvarigheten till svenska RFSL, är man tydligt skeptiska till den nya flirten med hbt-världen från partiets sida.
– Vad menar de egentligen med sin nya dans med hbt-världen, frågar sig förbundsordföranden Christian Seidelin. Å ena sidan använder sig partiet av hatbrott mot hbt-personer som ett vapen i arsenalen när det skall talas illa om etniska minoritetsgrupper. På den andra sidan är partiet konsekvent emot lika rättigheter för hbt-personer inom alla lagstiftningsområden – och det med en ihärdighet och retorik som det är svårt att missförstå.
Prideveckan startar på måndag med att danska hbt-ungdomar ”kommer ut” vid en aktion 16.30 på Islands Brygge och sedan följer en vecka av fest och debatt. Pride Square är i år tillbaks på Rådhuspladsen och där öppnar man onsdag och har program hela dagarna med avslutning efter Prideparaden på lördag.