I torsdags natt förra veckan utsattes en man för att bli drogad och sedan få sitt hem länsat av en person han mötte på gaybaren Side Track. I lördags fick ytterligare en man som mött en gäst på Torget för ett liknande rån.
– Erfarenheten säger att dessa personer fortsätter, så vi vill uppmana till vaksamhet, säger Anders Almén på polisen i Stockholm.
Vid händelsen på Side Track kom den rånutsatte mannen i kontakt med en kille han tidigare inte känt. Efter att ha gått ut och rökt kom han tillbaks till sin öl, drack lite och uppger att han därefter inte minns något fram till att han på morgonen vaknade i sitt hem. Ett hem som var länsat på värdesaker.
I lördags kväll vid tiotiden mötte en Torget-gäst en kille som beskrivs som att vara i 20-30 årsåldern, smal, ”fixad frisyr”, mörkhårig, välklädd och svensktalande utan brytning. De två tog Taxi hem och drack vin på balkongen. Även vid detta tillfälle uppger den råutsatte sig för att ha slocknat efter att han gått för att hämta vatten och sedan druckit av sitt vin.
– Han vaknade inte förrän tre dagen därpå och då var lägenheten länsad, berättar Almén.
Vid det senaste tillfället stals även ett kontokort och tjuven prövade att ta ut pengar från en bankomat med och polisen begär nu ut bilder från banken. Vid bägge tillfällena har även DNA-spår kunnat säkras och man hoppas få svar inom kort. Om detta inte ger resultat, kommer man att söka information av gäster och personal som befann sig på barerna vid de aktuella tillfällena.
– Även om det kan vara svårt att bevaka sitt glas en hel kväll, så är det bra med lite extra uppmärksamhet från gäster såväl som personal nu i helgen, säger Almén.