Enligt rapporter trakasserade och kvarhöll belarusisk polis ett stort antal gäster mitt under pågående festnatt.

Nyhetssajten tut.by skriver att anledningen till razziorna var misstankar om illegal alkoholförsäljning och droganvändande, men med tanke på att razzior utförts på  gayvänliga fester och klubbar i landet de senaste åren så oroar sig många för att de ökande angreppen mot HBTQ-personer i forna Sovjetstater snart eskalerar även i Belarus.

-Rapporterna från Belarus är alarmerande, Att polisen gett sig på legala verksamheter och utsatte dess gäster för övertramp där de avkrävdes på personlig information och till och med förde bort vissa för förhör, säger människorättsorganisationen Human Rights Firsts Shawn Gaylord.
Gaylord refererade också till de ökande angreppen på HBTQ-personers rättigheter i området, då myndigheterna i länder som Tjetjenien, Azerbajdzjan och Tajikistan rapporteras förfölja HBTQ-personer.

Detta är inte första gången som klubbar som riktar sig till regnbågspersoner utsätts för razzior. Redan 2013 gjorde polisen bland annat en razzia mot Minsk-klubben 6A där gäster tvingades ut på gatan och filmades medan de uppgav namn, adress och yrke.

Homosexualitet har varit avkriminaliserat sedan 1991 i Belarus, men sittande president Alexander Lukashenko, som styrt sedan 1994, har genom åren gjort det tydligt att han inte står på vår sida.
Det är bättre att vara diktator än gay” och ”Jag förlåter kvinnor för att dom är lesbiska, men jag kommer aldrig i livet förlåta män för att dom är gay. Kvinnor blir ju lesbiska om vi män är så usla”.

Dessa rapporter betyder också att angreppen mot HBTQ-communityn ute i Europa kryper allt närmre de svenska gränserna. Det är till exempel närmare till Minsk i Vitryssland än från Stockholm till Piteå.