Efter att QX och TV3s Efterlyst uppmärksammat en våg av rån riktat mot homosexuella män greps under natten till fredagen tre män misstänkta för förberedelse till rån och för totalt sju, eventuellt åtta rån.
– Man ringde efter oss efter att man trott sig känna igen personerna från bilderna på Efterlyst, berättar Mikael Ekman, TF chef Utredningsroteln på Stockholmspolisen.
De tre männen betedde sig som vid tidigare råntillfällen och när de greps av Krogkommissionen hittades ampuller på dem som polisen nu misstänker kan innehålla det medel som de som rånats fått i sig vid tidigare tillfällen.
Rånen har genomförts i hemmen efter att de bjudits hem och lyckats använda något medel som gjort att värden somnat bort och vaknat först dagen efter. Därefter har hemmen länsats. Ingen misshandel har förekommit men eftersom offren försatts i vanmakt genom att drogas betraktas det som rån.
– Det har varit starka saker de använt, säger Mikael Ekman och påpekar att även om det inte skett något allvarligare rent kroppsligt ännu finns det stora risker.
– De kan ju inte veta hur den som drogas reagerar på de här starka drogerna, och går det snett är det helt andra saker än rån vi då skulle få utreda, säger Ekman.
De tre gripna sitter under fredagen i förhör och Ekman berättar att de tre inte är bosatta i Sverige och de är inte kända av svensk polis sedan tidigare.
– Nu sitter de under lås och bom och det skulle förvåna mig om de försätts på fri fot, säger Ekman som uppmanar personer som råkat ut för rån men ännu inte gjort polisanmälan att kontakta ditt poliskontor eller maila Hatbrottsjouren.

Mail till hatbrottsjouren

Tidigare artiklar

I kväll: Efterlyst om rånvågen mot homosexuella Polisen varnar för rånare på gayklubbar