Gamla koloniserings lagar gör att det är brottsligt att vara homosexuell i den populära turistdestinationen Sri Lanka.

Regeringen har tidigare kämpat emot påtryckningar från människorättsorganisationer som krävt ändrade lagar. Men nu har landet lovat FN att ta tag i frågan, rapporterar Pink News.

En representant från Sri Lankas regering, Nerin Pulle, säger att de är fullt hängivna att utveckla landets lagar så att de ”möter standarden för internationella mänskliga rättigheter”.

– Trots de sociala, politiska och kulturella svårigheterna som vi står inför så är vi engagerade i att snart kunna garantera att ingen diskrimineras pågrund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, säger Pulle.

Tas emot med jubel

Sri Lankas hbtq-community har väntat på det här beslutet länge och varit aktiva med att kommunicera läget till internationella organisationer. Rosanna Flamer-Caldera är ansvarig för landets största hbtq-rättsorganisation. I ett pressmeddelande berättar hon om glädjen.

– Ingen ska hotas att lagföras på grund av den hen är eller älskar. Det gläder mig att regering visar viljan att ta tag i avkriminaliseringen av vårt hbtq-community och försäkra våra grundläggande rättigheter som vi så länge har förnekats.