När den stridbare ryske hbt-aktivisten Nikolaj Aleksejev i onsdags skulle resa till Geneve via flygplatsen Domodedovo arresterades han av polisen.
Flygbolaget blev försenat en halvtimme då den redan incheckade passagerarens bagage fick letas upp. Han sattes i arrest i en stad utanför Moskva och släpptes först åtta på kvällen. Till nyhetsbyrån Interfax uppgav han att han tagit sig till Vitrysslands huvudstad Minsk.
Han förklarade att polisen krävde en signatur där han drar tillbaks en anmälan till Europadomstolen. Den ryska hbt-rörelsen har anmält förbudet mot att genomföra Pride-parader i Moskva, något som uppenbarligen retat de ryska myndigheterna.
– De hotade även att de skulle överlämna en ”massa dålig information” om mig till schweiziska myndigheter om jag ändå skulle lämna Ryssland, berättar han för UK Gay News som talade med honom under torsdagen från hemlig ort i Ryssland.
Från officiellt håll har ingen information lämnats om varför han arresterades.
Nikolaj Baev från GayRussia.ru säger till UK Gay News att arresteringen kan vara en reaktion på protester mot Moskvas borgmästare.
– Myndigheterna använder kidnappning och psykologiska påtryckningar som taktik mot de medborgare som inte behagar dem, säger han. Myndigheterna håller helt klart på att förlora den legala striden mot gayrörelsen, så nu tar de till våld, menar Baev som låter hälsa att rörelsen inte kommer låta sig skrämmas.
Flera EU-parlamentariker har uttryckt sin oro över arresteringen av Nikolaj Aleksejev. EU-parlamentets Intergrupp för hbt-rättigheter liksom ordföranden för parlamentets kommitté för mänskliga rättigheter, Heidi Hautala har kontaktat EU Delegationen i Moskva för att följa upp arresteringen.
I Berlin har den tyska hbt-rörelsen LSVD uppmanat till protester utanför ryska ambassaden i morgon lördag.