Ett utskott tillsatt av Danmarks kyrkominister, med Köpenhamns biskop Peter Skov-Jakobsen i spetsen la i onsdags fram ett förslag om att det skall bli möjligt att ingå registrerat partnerskap i kyrkan.
Utskottet som består av 12 utvalda medlemmar, har arbetat i fyra månader för att ge kyrkominister Birthe Rønn Hornbech (Venstre) sitt underlag till en kyrklig lösning.
Utskottet föreslår att välsignelse av registrerat partnerskap, liknande den ordning Svenska kyrkan införde 2006, skall få en officiell status i samband med att partnerskap förrättas. För att skydda den minoritet inom kyrkan som av samvetsskäl inte vill välsigna par av samma kön, skall det finnas en rätt att avstå.
Redan 2005 togs en välsignelseordning i bruk i Danska kyrkan med stöd av sex danska biskopar liksom Grönlands biskop. Den välsignelseordningen har dock inte haft officiell status för hela kyrkan.
Idag skriver nyhetsbyrån Ritzau att Rønn Hornbech rosar utredningen och att förslaget nu går ut på remiss till präster och församlingsråd. Den 17 december skall den remissomgången vara klar.
För att den danska statskyrkan och andra religiösa samfund skall få möjlighet att genomföra registrerade partnerskap krävs en lagändring.
Från Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll som själv ingått registrerat partnerskap och i Folketinget hårt drivit att Danmark skall införa en könsneutral äktenskapslag, är reaktionerna positiva.
– Med ett förslag som detta sänder staten en signal om att de erkänner oss på samma sätt som heterosexuella par, säger han till Politiken. Det är dock fortfarande vår önskan att homosexuella skall kunna ingå äktenskap. Om vi inte kan övertyga nuvarande regeringen om det så får vi se om vi kan göra det efter ett val.