Det är den ideella föreningen Juridikfronten som har anmält innehållet på Nordfronts hemsida till Justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp.

– Vi jobbar med att motverka högerextrem brottslighet, framförallt består vi av juriststudenter eftersom vårt arbete oftast kräver kvalificerade rättsliga bedömningar, säger Robin Enander som är presstalesperson för Juridikfronten.

Alla webbplatser och bloggar som har en ansvarig utgivare och ett utgivningsbevis är skyddade under yttrandefrihetsgrundlagen. JK är åklagare för yttrandefrihetsbrott och därför är det den myndigheten som beslutar om fallet.

– Nordfront är Nordiska motståndsrörelsens propagandaorgan som vi har bevakat ganska länge. Hittills har vi fått samtliga av Nordfronts tidigare ansvariga utgivare fällda för just hets mot folkgrupp, säger Enander och fortsätter:

– Den här gången gäller det hets mot homosexuella men tidigare har det framför allt rört sig om antisemitisk hets.

Det kan ta lång tid innan det står klart om Nordfronts nuvarande ansvariga utgivare, som tillträdde i år, kommer gå samma väg till mötes.

– Preliminärt har JK bedömt att det här kan vara brottsligt. De har överlåtit ärendet till en åklagare som bedriver förundersökningen tillsammans med polisen. Sen kan det ta allt från några månader till ett år innan det kommer till domstol, säger han.