I veckan röstade juryn enhetligt att styvpappan Isauro Aguirre, 37, bör dömas till döden. I slutpläderingen upprepade åklagaren hur åttaåriga Gabriel torterats månaderna fram till hans död 2013.

Varning för stötande innehåll!

– När sjukvårdarna anlände till deras hem den 22 maj, 2013 var Gabriel inte vid medvetande. Han hade en spricka i skallen, brutna revben, bränd och avriven hud, utslagna tänder och luftpistolkulor i könsorganet.

– Ingen människa med hjärta och själ skulle kunna göra så mot en oskyldig liten pojke. Visa den åtalade lika mycket nåd som han visade Gabriel, sa Jonathan Hatami till juryn.

Sov med händer bakbundna i ett trångt skåp

Under rättegången har det också framkommit att styvpappan och den misstänkte mamman har sprayat pojken med pepparspray, låst in honom i ett skåp i längre tidsperioder, tvingat honom att äta kattavföring samt sina egna spyor.

– Han tvingades sova intryckt i ett litet skåp, med händer och fötter bakbundna. Det finns ingenting värre på vår jord än en vuxen man som mördar och torterar ett oskyldigt barn, sa Hatami.

Åklagaren menar att motivet till den utdragna tortyren som ledde fram till pojkens död var för att föräldrarna misstänkte att Gabriel var homosexuell.

”Dödsstraff är inte tillräckligt”

Efter straffet lästs upp intervjuades en 25-årig jurymedlem av The Los Angeles Times.

– Det är hjärtekrossande. Dödsstraff kändes inte som att det var tillräckligt. Genom hela rättegången har Gabriel varit det första jag tänkt på när jag vaknat och innan jag somnat. Bilderna på hans lilla sönderslagna kropp, blåmärkena och blodet. Det kommer jag aldrig kunna glömma, säger hon.

Gabriels död har också lett till att fyra socialarbetare i Los Angeles har dömts för barnmisshandel eftersom de inte har agerat tillräckligt i Gabriels fall.

Näst på tur är Gabriels mamma som står åtalad på samma grunder som styvpappan.