När alla rösterna nu är färdigräknade till riksdagen står det klart att Miljöpartiets Maria Ferm tar plats i riksdagen. Ferm är språkrör för Grön Ungdom och en av de öppna hbt-personer som ställde upp i valet.
Till QX sa hon att hon anser grön omställning och asylpolitiken är de två politiska frågor hon kommer driva. På HBT-fronten är det transpersoners rättigheter som är prioriterade.
Maria Ferm fick 1199 personkryss vilket motsvarar 8,07%. Därmed passerade hon just 8%-gränsen och tog sig förbi förstanamnet Karin Svensson Smith.
Från Malmö tar dessutom moderaterna Tobias Billström och Olof Lavesson plats i riksdagen, där det med största sannolikhet blir så att Billström fortsätter som minister.
För vänsterpartiet kommer Marianne Berg in i riksdagen och på den socialdemokratiska bänken sitter en välkänd kämpe i hbt-frågor, Hillevi Larsson.
QX har sökt Maria Ferm utan resultat men på sin blogg skriver hon ”Jag har efter några timmars chock insett att jag faktiskt blev personkryssad in i riksdagen”. ”Jag ska kämpa hårt för mänskliga rättigheter, en human asylpolitik och ett hållbart samhälle där öppenhet är viktigt och den personliga integriteten respekteras.”