Pridechefen träffade pojken när han var 13 år gammal. Han gav honom dyra gåvor och utlovade att han skulle hjälpa pojken att bli en TV-stjärna i USA. Mannen låtsades vara mycket sjuk för att få pojken att rå om honom samt hotade att ta sitt liv när pojken ville göra slut.

Pridechefen dömdes för våldtäkt mot barn 2011 efter han bevisats haft anal- och oralsex med pojken som vid domen hunnit fylla 14 år. Vid en av våldtäkterna skadades pojken och fick det som beskrivs som ”smärta och skador” i domen. Straffet blev fängelse i två och ett halvt år.

Enligt DN var mannen under tillfället politiskt aktiv på hobbynivå i en Stockholmskommun.

Frågetecken kring Stockholm Prides rutiner

I går, torsdag togs Pridechefen ur tjänst i ett extrainkallat krismöte av Stockholm Prides styrelse, som fått reda på domen tidigare samma dag. I ett uttalande till DN säger vice ordförande Britta Davidsohn att de anlitat en konsult för att hantera ”allting med personen”.

Nu väcks frågor kring organisationens rutiner när de tillsätter positioner inom Stockholm Pride. Davidsohn utlovar att de snabbt ska ta fram en policy för att ta del av belastningsregister inför tillsättning av ledande positioner.

Stockholm Pride skriver på sin Facebooksida att styrelsen inte har haft någon kännedom om Pridechefens historia samt att de tar händelsen på mycket stort allvar. De släpper också en handlingsplan för hur de ska säkra upp organisationen och stärka sina rutiner.

Det här ska de göra nu

”Det är tydligt att vi har stora luckor i våra rutiner. Vi har omgående påbörjat ett arbete med att se över hur föreningen och festivalen kan vara en trygg plats för alla.

Stockholm Pride kommer omgående att:

– Begära in utdrag ur belastningsregistret för alla personer på ledande positioner

– Göra en fullständig genomlysning av volontärorganisationen som den ser ut i dag

– Uppdatera rutinerna för hur vi rekryterar och fortbildar på alla nivåer i organisationen

– Ta fram en ny policy för hur vi säkerställer en trygg organisation fri från sexuella trakasserier och övergrepp

– Etablera en tydlig rutin och kontaktväg för vart man som volontär eller förtroendevald kan vända sig med information eller egna erfarenheter

– Stockholm Pride är en ideell organisation och vi är många som nu hjälps åt för att säkerställa en trygg verksamhet framöver.”