I slutet av varje år presenteras en lista med ord, vissa nya och vissa gamla, som anses symbolisera året som gått.

2017-årslistan som släpptes i morse finns 38 ”nyord” som har etablerat sig i svenska språket.

Bland andra orden: #metoo, plogga (att jogga samtidigt som du plockar upp skräp), serieotrohet (att se ett avsnitt av en TV-serie utan din partner som också följer den) och veganisera (att göra en vegansk variation av en maträtt som innehåller animaliska produkter).

På listan hittar vi också ordet för en sexuell läggning: Pansexuell. Pansexualitet blandas ibland ihop med bisexualitet men är två vitt skilda läggningar.

Enligt RFSL:s begreppsordlista syftar pan på ett spektrum av kön förutom tvåkönsnormen man och kvinna. Medan bi från bisexualitet syftar på två kön.

Flera öppet pansexuella kändisar

Att vara pansexuell betyder alltså att du romantiskt och/eller erotiskt attraheras av personer, oavsett man, kvinna, intersex, ickebinär med flera.

Superstjärnan Miley Cyrus har sagt att hon identifierar sig själv som pansexuell.

– Under hela mitt liv har jag haft svårt att förstå mig på min könsidentitet och min sexualitet. Jag har alltid hatat ordet bisexuell eftersom jag känner att det begränsar mig. Jag ser inte på någon som kille eller tjej, säger hon i en intervju med Variety’s Power of Women och fortsätter:

– När jag gick i femte klass började jag se saker tydligare. Mitt första förhållande någonsin var med en tjej, och jag växte upp i en mycket religiös ”southern” familj.

Andra pansexuella kändisar är artisterna Sia och Ke$ha.

Är du pansexuell eller känner någon som är det? QX Shop är laddad med produkter i pansexuella-flaggans färger.