Ministern Ghazali Taib bekräftar att delstaten Terengganu kommer börja med ett speciellt program inriktat mot transpersoner, rapporterar Nyhetsbyrån AFP.

– Regeringens intention är inte att tvinga dem. Vi ger dem bara en annan väg att gå så att de kan fatta det bästa beslutet för dem själva, säger han till AFP.

Omvandlingsprogrammet kommer att inkludera ”medicinska, psykologiska och religiösa metoder”. Vidare berättar Taib att det också kommer att finnas mentorer som är ”tidigare transpersoner men har återvänt till ett normalt liv”.

I slutet av programmet ska det, enligt ministern, vara upp till de enskilda personerna att fatta ett beslut om hur de vill leva sina liv.

Förra året släppte organisationen Human Rights Watch (HRW) en rapport om situationen för hbtq-personer i landet. Enligt HRW är diskrimineringen ”genomträngande” med bland annat lagar mot samkönat sex mellan män med straff som piskning och fängelse.

Transaktivister i landet är högljutt fördömande mot det nya programmet.

– Om du begär att någon inte ska vara sig själv så påverkar det inte bara personens hälsa utan också dens allmänna välmående, säger Thilaga Sulathireh.