Den 26 juli 2017 tog den amerikanska presidenten Donald Trump till Twitter och meddelade att transpersoner inte är välkomna i armén.

– Efter att ha rådgjort med mina generaler och försvarsexperter vill jag meddela att USA:s regering inte kommer att acceptera eller tillåta transpersoner att tjäna i någon kapacitet i den amerikanska armén. Vår militär måste fokusera på beslutsam och överväldigande seger och kan inte tyngas ner av de skyhöga medicinska kostnaderna och splittringen som transpersoner i militären skulle betyda. Tack, skrev Trump.

Men I oktober avslog en federal domstol Trumps förslag på förbud som efterföljdes av överklagan från flera olika håll vilket slutade i en förlust för presidenten.

I fredags gick försvarsminister Jim Mattis ut och meddelade att transpersoners ansökan kommer att behandlas från och med den 1 januari, men utelämnade om han själv står bakom det.

”Jag är redo att köra”

I går var rekryteringskontoret stängt, men i dag kommer 23-åriga Logan Downs påbörja resan för att uppfylla sin dröm; att gå med i flygvapnet.

I en intervju med The Daily Beast berättar han om beslutet.

– Jag är så exalterad och redo att köra. Hade jag kunnat hade jag skeppat ut redan i januari, säger han.

Han är väl medveten om att det kan komma fler vändor i frågan om transpersoner i militären då Trump kan formulera om förbudet. Det skulle betyda att Logans dröm åter är bortom räckhåll.

­– Jag måste försöka vara hoppfull och tro på att det inte kommer att hända, säger han till The Daily Beast och fortsätter:

– Så jag försöker tänka positivt, beslutet är inte upp till mig så jag kan inte älta det.

Transpersoner tvingas bära fel underkläder

I dag är det äntligen en realitet för Logan. Han kommer att få mönstra. Däremot väntar han och andra transpersoner en hårdare process och andra regler.

De som har genomgått en könskorrigerande operation måste visa att de under de senaste 18 månaderna har ”varit ihållande fria från kliniska bekymmer och stress samt fria från yrkesmässiga och sociala försvagningar”.

För transpersoner som inte har genomgått en könskorrigerande operation gäller även speciella uniformsregler: ”De måste bära underkläder som överensstämmer med deras fysiska anatomi”.