– Jag representerar ju Miljöpartiet i riksdagen men jag ska ju också leda riksdagens arbete, omröstningar och fördela ordet. Det innebär ganska mycket representation både inom Sverige när statschefer från andra länder kommer på besök, men också ganska mycket utomlands. I morgon ska vi talmän träffas och dela upp arbetet mellan oss.

Vad innebär ditt jobb?
– Jag ska täcka upp för talmannen Per Westberg när inte han kan, och det kommer att bli fullt upp. Riksdagen har ju debatter mellan klockan 9 och 23 uppdelat på olika pass. Min uppgift blir då att se till att de som debatterar håller sig till sina ämnen och har ett vårdat språk. Den här mandatperioden blir extra intressant eftersom det är en minoritetsregering, så mycket kommer avgöras i riksdagen. Med de två blocken och Sverigedemokraterna vet man inte vilken utgång det blir i vissa frågor.

Är du den mäktigaste HBT-personen nu?
– Eh, ja. Jag tror det. Miljöminister Andreas Carlgren står under mig tror jag. Jag träffade honom tidigare idag men vågade inte fråga. I maktordning är det ju kungen, sedan talmannen och sedan statsministern. Det känns ganska bra.

Vilken är den viktigaste HBT-frågan under mandatperioden?
– Vi måste se över transfrågorna och hatbrotten som ökat senaste åren. Ökningen kan bero på att folk är mer benägna att anmäla, men de är viktiga i vilket fall som helst.
I riksdagen idag finns två öppet lesbiska, en transperson och ett antal bi- och homosexuella killar. Vi får se hur det blir med Sverigedemokraterna i parlamentet, som jag ändå kategoriserar som anti hbt-frågor, även om de säger att de sträcker ut en hand. Vi får se om Börje Vestlund (s) som är ordförande i riksdagens hbt-grupp frågar om Sverigedemokraterna vill vara med där. Kristdemokraterna har ju valt att inte vara det.

När man kollar upp dig på valpejl där alla fakta om politikerna finns så står det att du är singel. Hur förbättras dina raggchanser som ny makthavare i Sverige?
– Haha, ingen aning. Jag hoppas att de ökar om man får säga så. Jag har inte fått några inviter än, men så har jag bara jobbat i två dagar.