I samband med FN:s Generalförsamling i helgen som gick var representanter frö en rad ungdomsorganisationer världen över på plats i New York.
Bland dem RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König som representant för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU.
– Unga och ungdomsorganisationer måste erkännas som nyckelaktörer för att möta många av de utmaningar som världen står inför. Inför FN:s generalförsamling vill jag lyfta hur orimligt det är att hälften av jordens befolkning exkluderas ur beslutsfattandet, speciellt när världens unga kommer få leva med konsekvenserna av det vi gör idag, sa Felix König inför sitt tal.
Vid sitt tal i FN tog han upp sin egen organisations arbete för att organisera och stärka unga hbt-personer.
– Normer och stereotyper påverkar alla i samhället, sa han. Könsnormer berättar för oss vilka kläder vi skall bära och hur vi skall bete oss, och normer kring kroppen säger att vi måste kunna gå med våra ben. Den heterosexuella normen säger att vi måste visa intresse för personer av det motsatta könet. Dessa normer påverkar alla, såväl de som bryter dem som de som anpassar sig till dem.
Han talade om hur hbtq-ungdomar utsätts för påfrestningar på såväl sin mentala som psykiska hälsa på grund av våld i hemmet, trakasserier i skolor och diskriminering i hälsovården.
– Detta kan leda till depression, ångest, hemlöshet och självmordsförsök, sa han.
I sitt tal som utgick från hans egen organisations arbete tog han även upp ungdomars situation i stort och frågade om samhället kan fortsätta att ha råd med bristen på jämställdhet.
I talet uppmanade han även regeringar världen över att anta Yogyakartaprinciperna och avslutade med att konstatera att ungdomar världen över vill se en förändring.

Ban Ki-Moon talar för gruppen av ungdomar som besökte FN i helgen som gick
Felix König i FN