I september 2016 föddes tvillingpojkarna Ethan och Aiden Dvash-Banks. Föräldrar till barnen är israeliska Elad och amerikansk/kanadensiska Andrew som har dubbelt medborgarskap. Makarna träffades när de båda studerade på universitetet i Israel och gifte sig i Kanada 2010.

Tvillingarna Ethan och Aiden kom till genom surrogatmamma och äggdonator där ett ägg befruktades med Elads spermier och det andra med Andrews. I Kanada registrerades båda som pappor på barnens födelsebevis, men när familjen skulle flytta till USA blev det problem.

De ansökte om amerikanskt medborgarskap för Ethan och Aiden på det amerikanska konsulatet i Toronto. Där informerades de om att det krävdes ett DNA test för 10 000 svenska kronor, vilket paret gick med på. Som de redan visste visade provresultatet att Elad var biologisk förälder till ett av barnen, Ethan, och Andrew till det andra, Aiden.

Kräver biologisk koppling för medborgarskap

Några veckor senare damp två brev ner i brevlådan hemma hos familjen Dvash-Banks. I det ena kuvertet fanns ett amerikanskt pass till Aiden men i det adresserat till han tvillingbror Ethan fanns ett besked om avslag. Anledningen till det är enligt det amerikanska konsulatet att det krävs en ”biologiskt koppling” för att beviljas medborgarskap.

I dag bor 16 månader gamla Ethan i USA med sin familj som den enda utan ett ”green card” och med ett utgånget turistvisum.

– Jag vet inte hur jag ska kunna förklara det här för honom när han växer upp. De har skapat ett stort problem från ingenting, säger Elad till New York Daily News.

Med hjälp av organisationen Immigration Equality stämmer nu paret det amerikanska utrikesdepartementet.

– Om en mamma och en pappa går in på ett amerikanskt konsulat med ett äktenskapsintyg och födelsecertifikat blir de aldrig frågade några frågor om barnets biologi. Men för samkönade par är det tvärtom och samtliga kommer att krävas på svar, säger Aaron Morris, VD för Immigration Equality till Chicago Tribune.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i amerikanska medier och i en intervju med CBS News påpekar paret att det inte bara är deras familj som diskrimineras av lagen.

– Jag vill att lagen ändras och att USA ser mig som lika mycket pappa till båda mina tvillingpojkar, säger Andrew och fortsätter:

– Idag finns det så många olika typer av familjer. Se på oss i hbtq-communityt och alla våra olika familjekonstellationer, den här lagen gör att vi exkluderas.