De nyblivna äkta makarna driver ett Youtube-konto där de lägger upp hemmagjorda filmer. En video där paret mimar till Roxettes Some other summer har setts över en halvmiljon gånger.

För en månad sedan släppte de en julvideo med ett gayigt kärleksbudskap på Youtube-kanalen. I ett mejl till QX skriver Jakub att den ledde till att han fick sparken från sitt jobb som TV-reporter på polska public service-kanalen TVP.

Jakub säger att han är en av de mest kända hbtq-personerna i Polen på grund av Youtube-kanalen.

– Min läggning är ingen hemlighet, skriver han och fortsätter:

– Min hbtq-aktivism var inget problem för den tidigare chefen på TVP. Men det förändrades för två år sedan när en konservativ före detta parlamentsledamot föreslogs som ny VD på TVP, skriver Jakub.

Försökte maskera sig för cheferna

Han plockades bort som nyhetsuppläsare men fortsatte att jobba som journalist och redigerare bakom kameran.

Han skriver att han började använda glasögon och bytte frisyr för att undvika att bli igenkänd som hbtq-kändis av konservativa chefer, men efter deras julvideo ska hans chefer ha känt igen honom, enligt Jakub. Det menar han ledde till att han fick sparken efter nio år på kanalen.

Enligt polska upplagan av tidningen Newsweek förnekar TVP  att Jakubs plötsliga uppsägning ska ha handlat om hans sexuella läggning.

– Anställdas privatliv har ingen inverkan på beslut om anställning.

TVP menar att tidpunkten för uppsägningen inte handlade om julvideon utan om att Jakubs kontrakt gick ut vid årsskiftet och inte förnyades på grund av en omorganisering.

Jakub har anlitat en advokat ”för att söka rättvisa”.

Se julvideon här nedan!