De senaste dagarna har media rapporterat om en SVT-programledare som onanerat offentligt och filmat det. Nu har programledaren sagt upp sig och hans medarbetare får stöd. Och jag förstår ingenting.

Mannen, som nu hängs ut på skvaller- och högerextrema sajter, med namn och allt, har jobbat på SVT i flera år. Under dessa år har han, så vitt jag förstår på sin fritid, filmat sig själv när han onanerar på gym, sprutar ner en spegel och gymutrustning. Ja, och han tar poppers i nån filmsnutt också.

Enligt media har SVT fått fullkomlig panik och kanalens presschef säger till Aftonbladet att ”det blir problematiskt för medarbetaren att fortsätta i sin publika roll”.

”Vad säger SVT:s värderingar om onani?”

Men då undrar jag: Vad har mannens runkande med hans roll som programledare att göra? Har han skadat någon? Begått ett brott? Begått någon form av övergrepp?
Nej.

Jag stör mig oerhört på att Aftonbladet frågar hur ”det här”, det vill säga onanin, går ihop med SVTs värderingar och presschefen svarar att de ”ser allvarligt på agerandet utifrån mannens publika roll”.

Vad är det som är så in i helvete förkastligt med allt detta?
Att en medarbetare onanerar?  Att han gör det offentligt? Att han filmar? Att han sprutar ner träningsredskap? Okej, det sistnämnda kanske kan anses aningen ohygieniskt om han inte rengör dessa noggrant efteråt, men det är ju knappast ett brott.

Det är ju en sexuell aktivitet som har noll att göra med hans yrkesroll.

Ingen har heller trätt fram och känt sig ofredad av onanin, så mannen verkar på intet sätt ha begått något som helst övergrepp eller gjort något som brutit mot lagen om samtycke.

”Varför hängas ut för att han dragit i snabeln?”

Aftonbladet vill ändå gå till botten med mannens beteende och har frågat Leif GW Persson om hans agerande är brottsligt. GW svarar ”Det verkar vara en lite smålattjo figur. Det är inte ett normalt sexuellt beteende..”

Jaha, och det ska GW bedöma? I en tid där vi ständigt bär med oss kameror och lever via sociala kontaktappar har jag extremt svårt att se att en rätt stor del av svenska folket inte skulle ha filmat sig själva i en sexuell situation de senaste åren. Jag tror att GW borde se över hur han formulerar sig. Det är väldigt vanskligt att börja diskutera normalt vs onormalt när det gäller sexuellt beteende. Heterosexuella kända män har trampat fel där förut.

SVTs presschef Camilla Hagert berättar för Aftonbladet att mannen och hans numer före detta medarbetare ”får stöd” men vill inte berätta vad det handlar om för stöd.

Jag är oerhört nyfiken på stödet hans kollegor får. Vad gör man för en medarbetare som varit med om denna fruktansvärda händelse? När ens kollega uppdagats onanera på gym! Kalla in kristeamet!

Jag förstår ändå inte. Varför ska han hängas ut så här för att han dragit i snabeln i en gymlokal? Men framför allt: På vilket sätt bryter filmad fritidsonani mot SVTs värderingar?