Ett veritabelt uppror mot den finska kyrkan pågår efter att homosexualitet diskuterats i Yle TV2 förra tisdagen.
Konservativa talespersoner inom den finska lutherska statskyrkan framförde negativa åsikter om homosexuella och det tog minst sagt hus i helsike.
Enligt tidningen Ilta-Sanomat har kyrkan genom massflykten hittills förlorat 5,5 miljoner Euro i skatteintäkter. Totalt är det 18 000 som lämnat kyrkan i protest, under söndagen slogs rekord då hela 5 738 personer lämnade in sin utträdesansökan.
Protesterna mot kyrkan har fått ärkebiskop Kari Mäkinen att offentligt ta avstånd från de negativa kommentarerna i Yle Tv2-diskussionen. Bland annat markerade han mot Kristdemokraternas Päivi Räsänen och förklarade att hon representerade sitt parti och inte kyrkan.
I diskussionsprogrammet A2 Teema som hade temadebatt om homosexualitet sa Räsänen enligt Hufvudstadsbladet bland annat:
– Jag kan gott förstå böjelsen att man kan känna attraktion till samma kön, men det är inte samma sak som att agera på de impulserna. Det är för oss kristna en moralisk fråga. Jag har flera bekanta med homosexuell identitet som ändå motsätter sig homosexuella familjer och levnadsvanor. En människa vet ju nog inom sig att om han är i ett homosexuellt förhållande så han gör något som – enligt till exempel den kristna världsbilden – är fel.
Att det stora antalet utträden ur den finska lutherska kyrkan är kopplat till debatten bekräftar Heikki Orsil på sajten Lämna kyrkan (eroakirkosta.fi). Deras egen statistik över antalet som begärt utträde visar att det samma kväll som TV-debatten sändes var 222 personer som lämnade, på onsdagen 2633, torsdagen 2032, fredagen 3473, lördagen 4545 och på söndagen 5738 personer.