Det var i provinsen Aceh, där strikta sharialagar tillämpas, som transkvinnorna greps under helgen. Polisen gjorde razzior mot skönhetssalonger för att hitta transpersoner som i Indonesien kallas ”waria”, vilket betyder ”en blandning mellan man och kvinna”.

Enligt BBC, som har intervjuat den lokala polischefen, ska de ha fått tips från allmänheten som var bekymrade över ”warias negativa kraft mot barnen”.

De 12 arresterade kvinnorna straffades igår genom en offentlig maskulinitets-omvandling. Polis och allmänhet hade samlats för att utföra det som de kallade för ”en samhällsjukdomsoperation”.

I Youtube-filmen syns en stor folkmassa samlas runt kvinnorna, och många filmar nyfiket med sina mobilkameror.

Hålls frihetsberövade för att ”verkligen bli manliga”

De klipper av deras hår och rakar deras huvuden, de tvingas skrika tills deras röster ”återfår sin manliga ton”.

– Vi kommer att hålla dem frihetsberövade i tre dagar till för att coacha dem. Uppdraget går mycket bra och just nu beter sig samtliga som män, säger polischef Ahmad Untung Surianata till BBC.

Medan telefonintervjun fortfarande pågår hör reporten hur någon i bakgrunden skriker till en av kvinnorna: ”Är du fortfarande en waria?”.

Indonesiska organisationen för mänskliga rättigheter har fördömt gripandet. Vidare säger de att polisen agerar utanför lagen med inhumana metoder.